Húsba vágó szakemberhiány - Fiatalok a vezetésben Konferencia

Bő tizedével csökkenti a magyar ipar árbevételét a munkaerő-piaci krízishelyzet - derült ki a Figyelő és a Tréning Kerekasztal Egyesület közös konferenciáján.

 

 

Szabó Csaba, a Tréning Kerekasztal Egyesület ügyvezetője nyitotta meg a Fiatalok a vezetésben című, több mint 120 szakmabelit vonzó konferenciát, amelyet a szervezet lapunkkal közösen hozott tető alá. Legfontosabb megállapítása az volt, hogy krízishelyzet van ma a magyar munkaerőpiacon. Nagy cégek HR-csapatai Kárpátalját, Erdélyt, a Vajdaságot járják szak- és betanított munkások után kutatva. Jelenleg ugyanis 7-8 százalékos árbevétel-kiesést jelent a hazai iparban, hogy nincs elegendő munkaerő, további 4-5 százalék pedig az elvándorlás okozta csökkenés.

Az első előadást tartó Lencsés Gergő, a GE Power & Water veresegyházi gyárának vezetője, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója mindössze 30 évesen kapott lehetőséget arra, hogy a világ legnagyobb, megújuló energiához kapcsolódó üzemének felépítését koordinálja Vietnamban. Ez követően, négy éve hívták vissza Veresegyházra, ahol a harmadik legnagyobb hazai gyár működik évi mintegy 1500 milliárd forint termelési értékkel. Szerinte a tapasztalat szerepét nemcsak az átlagemberek, de még a HR-szakma gyakorlói is túlértékelik. Ma 3-5 évre sem lát előre senki, így a klasszikus munkatapasztalatok fontosak ugyan, de szerepüket át kell értékelni. A rendezvényen több szekció foglalkozott a vezetéstudomány, a tréningszakma és a coaching legújabb eredményeivel egyebek mellett a motiválás, valamint a stressz és a változások kezelésében.

Forrás: Figyelő

Bővebb tudósítás a www.figyelo.hu oldalon.