Munkaerő megtartása és fejlesztése miatt keresik leginkább a tréningcégeket

Egyre inkább erősödő szerepe van a tréningnek a munkatársak motiválásában és a cég megtartó erejének növelésében, ezzel együtt erőteljesen növekszik az igény a tréning szolgáltatások igénybevétele iránt - derül ki a Tréning Kerekasztal Egyesület legújabb felméréséből.

 

A Tréning Kerekasztal Egyesület évről évre felmérést készít a tréningpiac trendjeiről. A felmérésben részt vevő 10 cég a 10 milliárd forintosra becsült hazai tréningpiac harmadát képviseli.

Bár a gazdasági válságra adott egyik első reakcióként a cégek a képzésére szánt forrásokat kurtították meg elsőként, a 2012-es trendfordulót követően folytatódott a tréningek térnyerése, és évről évre ismételten nőttek a tréningköltések. 2017-ban ez a bővülés tovább folytatódott és tréningekre, munkatársak fejlesztésére hosszú idő óta tavaly költöttek a legtöbbet a cégek.

2017-ben a humán tőke fejlesztésére nem állt rendelkezésre sem Európai Uniós, sem szakképzési forrás, ezért is várták a képzési szakemberek a GINOP és VEKOP pályázatok megjelenését. Korábban ezek a források átlagosan 20%-kal járultak hozzá a tréningpiaci költésekhez. A Tréning Kerekasztal cégei hatalmas tapasztalattal, kidolgozott programokkal, megbízható adminisztrációs háttérrel rendelkeznek uniós forrásokból megvalósított fejlesztések terén is. A pályázatokat jelenleg a szigorú feltételek miatt mérsékelt vállalati érdeklődés övezi.

Tréningeket 2017-ben legnagyobb számban termelőcégek, szolgáltatók és kereskedelmi cégek vettek igénybe. A tréningek igénybevételében második helyen álló szolgáltató szektor részesedése növekedett a legnagyobb mértékben a tavalyi évben.

2017-ben a Tréning Kerekasztal Egyesület tagjai tovább bővítették szakértőik körét, új programokat dolgoztak ki, valamint nemzetközi know-how-t honosítottak meg az országban.

A megrendelők elismerik a Tréning Kerekasztal tagjai által képviselt minőséget és világszintű know-how-t, ezért a színvonalért 2017-ben is a korábbi évekhez hasonló átlagos szakértői napidíjakat voltak hajlandók fizetni.  

A Tréning Kerekasztal által rendezett országos konferencia résztvevői is visszaigazolták, hogy egyre növekvő szerepe van a tréning módszernek a munkatársak fejlesztése és megtartása terén. Azt reméljük, hogy egyre többen ismerik fel, hogy csak olyan minőségi szolgáltatással ér el eredményt a humán tőke fejlesztése, melyet a Tréning Kerekasztal tagjai is képviselnek.” – nyilatkozta Szabó Csaba az egyesület ügyvezetője.

 

Tréning Kerekasztal Egyesületről

A Tréning Kerekasztal Egyesület 1997-ben a tréningszolgáltatások társadalmi elismerése és hasznosulásának elősegítése érdekében jött létre. A Tréning Kerekasztal tagjai közös etikai és szakmai normákat vállalnak munkájuk során.

A Tréning Kerekasztal tagjai: Ad Sidera csoport, Concordia, DEVELOR, GROW csoport, Human Telex Consulting, ICG Integrated Consulting, Sämling Solution, Sensa Consulting, SKULL, TMI. A 2017-es felmérésben a Tréning Kerekasztal tagjain kívül részt vett a Flow Magyarország is.

 

 

További információ

Szabó Csaba ügyvezető

Tréning Kerekasztal Egyesület

csaba.szabo@develor.com

Tel: +36 30 9316 228

http://www.treningkerekasztal.hu/